زنجبیل برای چی خوبه؟ خواص زنجبیل

محتوای مقاله

خواص درمانی زنجبیل از دیدگاه طب مدرن

اثرات ضد التهابی

زنجبیل اثرات ضد التهاب، مفید برای آرتروز

زنجبیل دارای ترکیباتی مانند جینجرول و شوگاول است. این مواد موثره دارای خواص ضد التهابی هستند. پس می توانند به کاهش التهاب در شرایطی مانند آرتریت و آرتروز کمک کنند.

خواص زنجبیل برای معده

زنجبیل برای استفراغ و تهوع

زنجبیل در کاهش تهوع و استفراغ به ویژه در دوران بارداری، بیماری حرکت (تهوع مسافرت)، شیمی درمانی و بعد از جراحی موثر است. این گیاه دارویی روی اعصاب روده که تشخیص دهنده حالت تهوع و استفراغ هستند، اثر می گذارد. گیرنده های سروتونین که باعث تهوع می شوند را مسدود کرده و گیرنده های موتیلین را به شدت تحریک می کند.

طریقه مصرف زنجبیل برای تهوع

روزانه 1000-1500 میلی گرم روزانه می توانید برای رفع تهوع میل کنید.

زنجبیل برای اسهال

یک مطالعه آزمایشگاهی نشان داد که زنجبیل یک درمان مفید برای اسهال ناشی از E. coli است. زنجبیل باعث از بین بردن باکتری‌های سمی ایجاد کننده اسهال می‌شوند.
طبق تحقیقات، زنجبیل اسهال ایجاد شده از مصرف غذای آلوده را درمان می کند. علاوه بر اینها از حالت تهوع، استفراغ و اسپاسم شکم جلوگیری می کند. همچنین گاز معده را کم تر می کند.

طرز تهیه چای زنجبیل عسل لیمو برای اسهال

سه قاشق غذاخوری سر خالی زنجبیل تازه به صورت رنده شده یا ریز خرد شده را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید. بگذارید حداقل به مدت هشت دقیقه یا بیشتر دم بکشد. می توانید به آن یک لیمو کوچک و یک قاشق چای خوری عسل نیز اضافه کنید.

خواص زنجبیل برای درد

خواص ضد درد و تسکین التهاب زنجبیل

زنجبیل می تواند به خنثی کردن درد کمک کند. به خصوص در شرایطی مانند دردهای عضلانی، سردرد، و آرتروز. خواص ضد التهابی احتمالاً به اثر تسکین درد آن نیز کمک می کند.

خواص آنتی اکسیدانی زنجبیل

زنجبیل خاصیت آنتی اکسیدان و مبارزه با رادیکال های آزاد

گیاه زنجبیل حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانی مانند جینجرول و زینجرون است. این مواد می تواند به مبارزه با رادیکال های آزاد در بدن و کاهش استرس اکسیداتیو کمک کنند. پس خطر ابتلا به مشکلاتی مانند بیماری قلبی را کاهش می دهد.

کمک به سلامت سیستم قلبی عروقی

خاصیت کاهش کلسترول، تری گلیسرید و پیشگیری از بیماری قلبی عروقی

گیاه زنجبیل به کاهش کلسترول «بد» یا همان LDL و تری گلیسیرید کمک کرده و در عین حال کلسترول «خوب»یا HDL را افزایش می دهد. فشار خون و عوامل خطر ساز برای ایجاد بیماری قلبی عروقی کمک می کند. از تشکیل لخته خون جلوگیری کرده و پروفایل لیپیدی را بهتر می کند.

اثرات ضد سرطانی

خاصیت ضد سرطانی و آنتی اکسیدانی زنجبیل

برخی آزمایشات تحقیقاتی نشان داده اند ترکیبات موجود در زنجبیل می توانند به مهار رشد و گسترش برخی از سلول های سرطانی، به ویژه سینه، سرطان روده بزرگ، تخمدان و پروستات کمک کنند. مکانیسم های احتمالی برای ایفای اثرات ضد سرطانی شامل کاهش التهاب مزمن، مهار رگ زایی و تحریک آنزیم های آنتی اکسیدانی است. اما هنوز، تحقیقات بسیار بیشتری مورد نیاز است.

خواص زنجبیل برای معده سرد

زنجبیل به روند هضم غذا کمک می کند. می تواند علائم سندرم روده تحریک پذیر را آرام کند. همچنین به عنوان یک ضد نفخ عمل می کند.

خواص زنجبیل بهبود علائم آسم

خاصیت ضد آسم، خلط آور و ضد خس خس و تنگی نفس

جینجر یا همان زنجبیل به عنوان خلط آور عمل کرده و به خارج کردن مخاط از دستگاه تنفسی کمک می کند. این گیاه دارویی می تواند تنگی نفس، سرفه، خس خس سینه را در بیماران مبتلا به آسم تسکین بخشد.

سلامت استخوان

کمک به آرتروز و تراکم استخوان و جلوگیری از پوکی استخوان با زنجبیل

زنجبیل باعث افزایش تراکم و استحکام استخوان می شود. پس خطر ابتلا به آرتروز و پوکی استخوان کاهش می یابد.

خواص زنجبیل برای لاغری

سرکوب اشتها و کاهش وزن با مصرف زنجبیل

زنجبیل باعث افزایش گرمای بدن شده و به چربی سوزی کمک می کند. به علاوه اشتها را سرکوب می کند. پس شما کمتر غذا می خورید. آزمایشات نشان داده اند زنجبیل می تواند به کاهش وزن کمک کند.

کنترل دیابت

زنجبیل و کنترل دیابت و کاهش قند خون

زنجبیل می تواند حساسیت به انسولین را بهبود بخشیده و به تنظیم سطح قند خون کمک کند. همچنین می تواند سطح گلوکز خون ناشتا و HbA1c را در بیماران دیابتی کاهش دهد.

خواص زنجبیل برای عفونت گلو

زنجبیل و اثرات ضد قارچ، باکتری و میکروب

زنجبیل یک ضد میکروب گیاهی است. از رشد باکتری هایی مانند استافیلوکوکوس اورئوس و ای. کلای جلوگیری می کند. علاوه بر این در برابر برخی عفونت های قارچی هم کارایی دارد. علاوه بر این خواص ضد میکروبی، زنجبیل به علت دارا بودن خواص ضد التهابی و تقویت کننده سیستم ایمنی نیز به درمان عفونت گلو کمک می کند.

خواص زنجبیل برای کاهش درد قاعدگی

زنجبیل و کاهش درد قاعدگی یا پریود

زنجبیل به دلیل اثرات ضد التهابی و ضد درد اش به تسکین دردهای قاعدگی دردناک در خانم ها کمک می کند. در مطالعه ای روزانه 500 میلی گرم پودر زنجبیل سه بار در روز برای خانم ها تجویز شده بود و درد قاعدگی آنها بسیار کاهش یافته بود.

بهبود کارایی مغز

بهبود عملکرد مغز با زنجبیل

زنجبیل می تواند حافظه و عملکرد شناختی را تقویت کند. خاصیت محافظت کنندگی سیستم عصبی را دارد. علاوه بر این قادر است زوال شناختی ایجاد شده با افزایش سن را از بین ببرد.

طریقه مصرف زنجبیل

برای بهره مندی از خواص پودر زنجبیل با آب جوش این دستورالعمل را انجام دهید:
0.5 تا 1 گرم زنجبیل خرد شده و ترجیحا تازه را در یک لیوان آب جوش ریخته و بعد از 5 دقیقه صاف کنید (1 قاشق چایخوری = 3 گرم).

خواص زنجبیل ناشتا

مصرف زنجبیل ناشتا، می تواند به هضم بهتر و کاهش تهوع کمک کند. اما مصرف ناشتای آن به همه توصیه نمی شود. زیرا برخی افراد احساس ناراحتی گوارش را با آن گزارش کرده اند. پس بهتر است قبل از مصرف ناشتا با متخصص مشورت کنید.

مضرات زنجبیل

  • مضرات زنجبیل برای معده (سوزش سر دل): زنجبیل ممکن است اسفنکتر تحتانی مری را شل کرده و اسید معده را افزایش دهد. پس می تواند باعث سوزش سر دل و رفلاکس اسید در برخی افراد شود.
  • واکنش های آلرژیک: برخی افراد ممکن است پس از تماس موضعی یا خوردن مقدار زیادی زنجبیل دچار درماتیت تماسی یا واکنش های آلرژیک شوند. علائم واکنش آلرژیک شامل ورم، خارش، بثورات پوستی و مشکل در تنفس است.
  • مشکلات گوارشی: در دوزهای بالا، زنجبیل ممکن است باعث ایجاد ناراحتی معده، حالت تهوع، بیرون روی و شکم درد شود. این عارضه با مصرف زنجبیل خام (در مقایسه با زنجبیل پخته یا خشک) رایج تر است.
  • افزایش تولید مخاط: اگرچه زنجبیل به رقیق شدن مخاط و خلط کمک می کند، اما در کوتاه مدت تولید مخاط را برای برخی افراد افزایش می دهد.
  • افزایش جریان قاعدگی: زنجبیل ممکن است باعث انقباضات رحمی شود که می تواند منجر به دفع خون شدید در برخی از زنان شود. این مورد نگران کننده نیست مگر اینکه خون ریزی بسیار شدیدی ایجاد کند.

پس به طور خلاصه، اگرچه زنجبیل به طور کلی در صورت مصرف به جا و مقدار مناسب بی خطر است. اما عوارض جانبی آن را نیز باید به خاطر داشته باشید. به ویژه برای کسانی که دارای بیماری های گوارشی یا قلبی عروقی هستند. مشابه هر مکمل دیگری، توصیه می شود که با دوز کمتر شروع کنید و در صورت نیاز دوز را به آرامی افزایش دهید.

طریقه مصرف زنجبیل

اگرچه سازمان غذا دارو خوردن زنجبیل هر روز به میزان 4 گرم را بی خطر دانسته است. اما در مطالعات مختلف برای بهره مندی از خواص زنجبیل از میزان کمتری استفاده کرده اند. همچنین برای بهره مندی از هر خاصیت بهتر هست مقدار مورد نیاز خودش را مصرف کنید.

تداخل دارویی زنجبیل

در این بخش تداخلات دارویی زنجبیل آورده شده است:

  • داروهای رقیق کننده خون: افزایش خطر خون ریزی در صورت مصرف هم زمان زنجبیل با داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین (کومادین) وجود دارد. چون زنجبیل می تواند خواص ضد پلاکتی و ضد انعقادی خفیفی مانند داروهای رقیق کننده های خون داشته باشد.
  • داروهای کاهنده قند خون: زنجبیل باعث کاهش سطح قند خون می شود. پس باعث افزایش اثر داروهای دیابت می شود. مثال داروهای کاهنده قند خون: انسولین، متفورمین، گلی بنکلامید و… است. پس حین مصرف این دارو ها با زنجبیل ، کنترل دقیق قند خون بسیار توصیه می شود.
  • داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی: زنجبیل، نیز مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی یا (NSAIDs)، می تواند خطر خونریزی معده را در به خصوص در اشخاص مستعد افزایش دهد. در کنار هم، زنجبیل و NSAID ها مانند ایبوپروفن ممکن است ریسک خون ریزی معده را بیشتر کنند.
  • داروهای ضد پر فشاری خون: زنجبیل ممکن است باعث کاهش فشار خون به ویژه در کوتاه مدت شود. ترکیب زنجبیل با داروهای ضد فشار خون ریسک افت شدید فشار خون را بیشتر می کنند.
  • داروهای بیهوشی : زنجبیل می تواند با برخی از داروهای بیهوشی مورد استفاده درعمل جراحی، تداخل ایجاد کند. توصیه می شود از مصرف زنجبیل حداقل 2-1 هفته قبل از عمل جراحی خودداری کنید.

سخن نهایی دکتر سحر با شما

باز هم، این تداخلات دارویی بالقوه با زنجبیل عمدتاً بر اساس اثرات آن است – مانند رقیق شدن خون، کاهش قند خون و فشار خون. مطالعات بیشتری برای درک بهتر اهمیت بالینی بسیاری از این تعاملات مورد نیاز است. در بیشتر موارد، قطع مصرف زنجبیل یک یا دو هفته قبل از جراحی یا تنظیم دوز دارو تحت نظر پزشک توصیه می شود.

منابع

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0753332217349223

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5818945/#:~:text=Ginger%20showed%20a%20significant%20beneficial,9.26%3B%20P%20%3C%200.001).

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30972845/

دیدگاهتان را بنویسید